Warsztaty: Zdrowe Słodycze


W sobotę 10.11. zorganizowaliśmy warsztaty pt.: ZDROWE SŁODYCZE. Spotkanie poprowadziła Pani Magdalena Makarowska – dietetyczka, autorka książki „ Jedz pysznie… razem z dzieckiem. Czyli kochanie przez gotowanie.” oraz lektorzy szkoły. Dziękujemy za liczne przybycie!

Spotkanie rozpoczęła krótka muzyczna rozgrzewka. Nie mogło zabraknąć piosenki „Witaminki, witaminki”! Po krótkiej pogadance na temat owoców, warzyw oraz zdrowych słodyczy dzieci udały się do sal, gdzie rozpoczęło się wspólne gotowanie. W tym czasie rodzice mogli porozmawiać z Panią Magdaleną na temat zdrowego odżywiania dzieci oraz zadać nurtujące ich pytania.

Wspólne gotowanie rozpoczęło się od upieczenia zdrowych słodyczy, czyli owsiankowych muffinek. Kiedy muffinki były już w piekarnikach, a dzieci czekały na efekt swojej pracy, zajęliśmy się przygotowaniem owocowo-warzywnych szaszłyków. Było bardzo kolorowo i przepysznie!

A oto przepis :

OWSIANKOWE MUFFINKI

Niezbędne przybory:

· Mikser

· 2 miski

· Łopatka do mieszania

· Foremki do muffinek i papilotki lub foremki silikonowe

Składniki na 10 muffinek:

· 1 szklanka mąki pszennej

· ½ szklanki drobnych płatków owsianych

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 1 łyżeczka sody oczyszczonej

· 2 jajka

· 1/3 szklanki cukru trzcinowego

· 4 łyżki miodu

· 1 szklanka maślanki

· 1/3 szklanki oleju winogronowego lub ryżowego

· Pół szklanki suszonej żurawiny

Wykonanie:

1. Umyć ręce w ciepłej wodzie.

2. Jajka umyć dokładnie również w ciepłej wodzie.

3. Do jednej miski wlać maślankę, płynny miód, olej, wbić jajka i zmiksować na gładko.

4. W drugiej misce wymieszać łopatką mąkę z sodę i proszkiem oraz płatkami owsianymi i cukrem.

4. Suche składniki dodać do płynnych i zmiksować na gładko.

5. Na koniec wmieszać całe owoce suszonej żurawiny.

6. Ciasto wlać do foremek do 1/3 wysokości i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 o C.

7. Piec ok 25 minut.

8. Podawać po ostudzeniu.

Smacznego!!!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii.



©2000 - 2012 Helen Doron Ltd. All Rights Reserved.