Ze względu na popularność niektórych rodzajów, pewnie potrafisz nazwać podstawowe owoce po angielsku, np. jabłko czy pomarańcza, ale co z mniej znanymi, takimi jak morela, żurawina, granat?
Nie są to już owoce tak powszechne w diecie, jak pozostałe i nazwanie ich po angielsku może nie być oczywiste.
Znając nazwy owoców po angielsku, będziesz w stanie dokładniej opisać swoją dietę lub jadłospis, a także zakupy na wakacjach nie będę stanowiły żadnego problemu.
Pojedynczy owoc to po angielsku fruit. A co kiedy chcemy użyć liczby mnogiej i powiedzieć o wielu owocach?
Słowo fruit jest jednym z rzeczowników, który – w zależności od znaczenia – może być zarówno policzalne, jak i niepoliczalne.
Użyj słowa fruit, kiedy masz na myśli owoce jako grupę, ogół owoców, np. exotic fruit.
Sklep jest wypełniony egzotycznymi owocami z całego świta.
Owoce są nie tylko pyszne, ale także pełne niezbędnych składników odżywczych dla naszego zdrowia.
Użyj słowa fruits do określenia większej liczby owoców konkretnego rodzaju.
Uwielbiam jeść różne owoce, takie jak jabłka, pomarańcze i winogrona.
Lubię robić koktajle z mieszanki różnych owoców, takich jak banany i maliny.
Owoce egzotyczne (exotic fruit) pochodzą z rejonów o cieplejszym klimacie. Nie wszystkie z nich będą bez problemu dostępne w Polsce.
Jednak dzięki globalizacji i handlowi przez cały rok możemy cieszyć się m.in. pysznymi, słodkimi bananami i mandarynkami.
Banana (banan) – ten żółty owoc jest bogatym źródłem potasu, zawiera błonnik i dostarcza do organizmu istotną witaminę B6, która jest ważna dla układu nerwowego.
Tangerine (mandarynka) – przypomina małą pomarańczę i podobnie jak ona zawiera witaminę C, wzmacniającą układ odpornościowy. Ich dodatkową zaletą jest niska kaloryczność!
Watermelon (arbuz) – składa się głównie z wody, co pomaga nam nawodnić się w upalne lato, kiedy skwar leje się z nieba. Zawiera także istotne przeciwutleniacze, które ważne są dla prawidłowego funkcjonowania serca.
Lemon (cytryna) – główną właściwością tego żółtego owocu jest zawartość drogocennej witaminy C. Herbata z cytryną skutecznie pomaga w walce z przeziębieniem!
Pomegranate (granat) – nie zawsze dostępny i zazwyczaj trudny do przygotowania przed jedzeniem. Mimo trudności warto się zaprzyjaźnić z granatem ze względu na zawartość przeciwutleniaczy.
Sprawdź również artykuł: Gdzie na wakacje, by mówić po angielsku?
Na wiosnę zaczynają dojrzewać owoce, które kojarzą się z przebudzeniem natury po zimie. Owoce wiosenne często są delikatne w smaku i pełne witamin. Nadają się one bardzo dobrze do sałatek, koktajli i wypieków.
Strawberries (truskawki) – jedne z najpopularniejszych owoców wiosennych. Zawierają istotną witaminę C i świetnie nadają się do przygotowania dżemów czy koktajli owocowych.
Wild strawberry (poziomka) – poziomki przypominają małe truskawki, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Zawierają witaminę C i przeciwutleniacze. Warto je dorzucić do porannej owsianki.
Raspberry (malina) – podobnie jak reszta wiosennych owoców bogate są w witaminę C, ale także zawierają błonnik i kwas foliowy. To, co je odróżnia to kwaskowy smak.
W okresie letnim mamy dostęp do wielu soczystych i orzeźwiających owoców. Owoce letnie często charakteryzują się intensywnym smakiem i soczystym miąższem. Doskonale nadają się na gorące dni, ponieważ nawadniają organizm i dostarczają witamin i przeciwutleniaczy.
Cherry (wiśnia) – te małe, niepozorne owoce są ważnym źródłem kwasu elagowego, który istotny jest w ochronie przed niektórymi chorobami przewlekłymi. Rosną od połowy lipca do połowy sierpnia.
Cherry (czereśnia) – w niektórych źródłach można przeczytać, że czereśnia to również sweet cherry. Mamy wtedy na myśli konkretny rodzaj czereśni. Zwykle jednak na obie mówi się po prostu cherry. W smaku różnią się – czereśnia jest dużo słodsza i smaczniejsza. Zawiera witaminy A i C.
Blackberries (jeżyny) – owoc ten rośnie późnym latem. Jak większość letnich owoców jest dobrym źródłem witaminy C, ale zawiera także witaminy K i E. Może być świetnym dodatkiem do letnich, śniadaniowych owsianek.
Blueberries (jagoda) – jagody, nazywane w różnych regionach Polski także borówkami, to malutkie granatowe owoce, rosnące nisko przy leśnej ściółce. Zawierają błonnik i witaminy C i K.
Apricot (morela) – uprawa moreli jest popularna w niejednym regionie świata. Morele są bogate w witaminę A, C i E, a także beta-karoten.
Cranberry (żurawina) – to owoc pochodzący z krzewów żurawinowych, charakteryzujący się kwaśnym smakiem i intensywnym czerwonym kolorem. Ze względu na jej smak idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i serów. Zawiera związki, które pomagają w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych.
Jesień to czas dojrzewania cięższych i bardziej pożywnych owoców, które są idealne na chłodniejsze dni. Owoce jesienne często są słodsze i zawierają więcej błonnika. Możesz je wykorzystać do wypieku ciast, produkcji dżemów i kompotów.
Apple (jabłko) – najpopularniejszy owoc, który możemy dostać w sklepach przez cały rok. Niektóre gatunku jabłek rosną nawet na wiosnę, ale najwięcej możemy ich zobaczyć właśnie jesienią.
Pear (gruszka) – znana ze swojego słodkiego, delikatnego smaku, który jest jednocześnie soczysty i lekko kremowy. W przeciwieństwie do wielu owoców, można ją zjeść w całości – nie trzeba jej obierać, ani wycinać z niej pestek.
Plum (śliwka) – te fioletowe owoce najbardziej znane są ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego ze względu na zawartość błonnika. Oprócz tego są źródłem potasu i żelaza, a także wyśmienicie smakują!
Grapes (winogrono) – pamiętasz ten piękny zapach rosnących winogron? Najlepsze winogrona to nie te ze sklepu, a właśnie rosnące na jesień, ciemne i bezpestkowe. Podobnie do śliwek mają w sobie dużo błonnika i przeciwutleniacze.
Quince (pigwa) – syrop pigwowy jest świetnym dodatkiem do herbaty, np. zamiast miodu. Jest bogaty w witaminę C, a także potas pomagający regulować ciśnienie krwi.
6 minZe względu na popularność niektórych rodzajów, pewnie potrafisz nazwać podstawowe owoce po angielsku, np. jabłko czy pomarańcza, ale co z mniej znanymi, takimi jak morela, żurawina, granat?
Nie są to już owoce tak powszechne w diecie, jak pozostałe i nazwanie ich po angielsku może nie być oczywiste.
Znając nazwy owoców po angielsku, będziesz w stanie dokładniej opisać swoją dietę lub jadłospis, a także zakupy na wakacjach nie będę stanowiły żadnego problemu.
Pojedynczy owoc to po angielsku fruit. A co kiedy chcemy użyć liczby mnogiej i powiedzieć o wielu owocach?
Słowo fruit jest jednym z rzeczowników, który – w zależności od znaczenia – może być zarówno policzalne, jak i niepoliczalne.
Użyj słowa fruit, kiedy masz na myśli owoce jako grupę, ogół owoców, np. exotic fruit.
Sklep jest wypełniony egzotycznymi owocami z całego świta.
Owoce są nie tylko pyszne, ale także pełne niezbędnych składników odżywczych dla naszego zdrowia.
Użyj słowa fruits do określenia większej liczby owoców konkretnego rodzaju.
Uwielbiam jeść różne owoce, takie jak jabłka, pomarańcze i winogrona.
Lubię robić koktajle z mieszanki różnych owoców, takich jak banany i maliny.
Owoce egzotyczne (exotic fruit) pochodzą z rejonów o cieplejszym klimacie. Nie wszystkie z nich będą bez problemu dostępne w Polsce.
Jednak dzięki globalizacji i handlowi przez cały rok możemy cieszyć się m.in. pysznymi, słodkimi bananami i mandarynkami.
Banana (banan) – ten żółty owoc jest bogatym źródłem potasu, zawiera błonnik i dostarcza do organizmu istotną witaminę B6, która jest ważna dla układu nerwowego.
Tangerine (mandarynka) – przypomina małą pomarańczę i podobnie jak ona zawiera witaminę C, wzmacniającą układ odpornościowy. Ich dodatkową zaletą jest niska kaloryczność!
Watermelon (arbuz) – składa się głównie z wody, co pomaga nam nawodnić się w upalne lato, kiedy skwar leje się z nieba. Zawiera także istotne przeciwutleniacze, które ważne są dla prawidłowego funkcjonowania serca.
Lemon (cytryna) – główną właściwością tego żółtego owocu jest zawartość drogocennej witaminy C. Herbata z cytryną skutecznie pomaga w walce z przeziębieniem!
Pomegranate (granat) – nie zawsze dostępny i zazwyczaj trudny do przygotowania przed jedzeniem. Mimo trudności warto się zaprzyjaźnić z granatem ze względu na zawartość przeciwutleniaczy.
Sprawdź również artykuł: Gdzie na wakacje, by mówić po angielsku?
Na wiosnę zaczynają dojrzewać owoce, które kojarzą się z przebudzeniem natury po zimie. Owoce wiosenne często są delikatne w smaku i pełne witamin. Nadają się one bardzo dobrze do sałatek, koktajli i wypieków.
Strawberries (truskawki) – jedne z najpopularniejszych owoców wiosennych. Zawierają istotną witaminę C i świetnie nadają się do przygotowania dżemów czy koktajli owocowych.
Wild strawberry (poziomka) – poziomki przypominają małe truskawki, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Zawierają witaminę C i przeciwutleniacze. Warto je dorzucić do porannej owsianki.
Raspberry (malina) – podobnie jak reszta wiosennych owoców bogate są w witaminę C, ale także zawierają błonnik i kwas foliowy. To, co je odróżnia to kwaskowy smak.
W okresie letnim mamy dostęp do wielu soczystych i orzeźwiających owoców. Owoce letnie często charakteryzują się intensywnym smakiem i soczystym miąższem. Doskonale nadają się na gorące dni, ponieważ nawadniają organizm i dostarczają witamin i przeciwutleniaczy.
Cherry (wiśnia) – te małe, niepozorne owoce są ważnym źródłem kwasu elagowego, który istotny jest w ochronie przed niektórymi chorobami przewlekłymi. Rosną od połowy lipca do połowy sierpnia.
Cherry (czereśnia) – w niektórych źródłach można przeczytać, że czereśnia to również sweet cherry. Mamy wtedy na myśli konkretny rodzaj czereśni. Zwykle jednak na obie mówi się po prostu cherry. W smaku różnią się – czereśnia jest dużo słodsza i smaczniejsza. Zawiera witaminy A i C.
Blackberries (jeżyny) – owoc ten rośnie późnym latem. Jak większość letnich owoców jest dobrym źródłem witaminy C, ale zawiera także witaminy K i E. Może być świetnym dodatkiem do letnich, śniadaniowych owsianek.
Blueberries (jagoda) – jagody, nazywane w różnych regionach Polski także borówkami, to malutkie granatowe owoce, rosnące nisko przy leśnej ściółce. Zawierają błonnik i witaminy C i K.
Apricot (morela) – uprawa moreli jest popularna w niejednym regionie świata. Morele są bogate w witaminę A, C i E, a także beta-karoten.
Cranberry (żurawina) – to owoc pochodzący z krzewów żurawinowych, charakteryzujący się kwaśnym smakiem i intensywnym czerwonym kolorem. Ze względu na jej smak idealnie nadaje się jako dodatek do mięs i serów. Zawiera związki, które pomagają w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych.
Jesień to czas dojrzewania cięższych i bardziej pożywnych owoców, które są idealne na chłodniejsze dni. Owoce jesienne często są słodsze i zawierają więcej błonnika. Możesz je wykorzystać do wypieku ciast, produkcji dżemów i kompotów.
Apple (jabłko) – najpopularniejszy owoc, który możemy dostać w sklepach przez cały rok. Niektóre gatunku jabłek rosną nawet na wiosnę, ale najwięcej możemy ich zobaczyć właśnie jesienią.
Pear (gruszka) – znana ze swojego słodkiego, delikatnego smaku, który jest jednocześnie soczysty i lekko kremowy. W przeciwieństwie do wielu owoców, można ją zjeść w całości – nie trzeba jej obierać, ani wycinać z niej pestek.
Plum (śliwka) – te fioletowe owoce najbardziej znane są ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego ze względu na zawartość błonnika. Oprócz tego są źródłem potasu i żelaza, a także wyśmienicie smakują!
Grapes (winogrono) – pamiętasz ten piękny zapach rosnących winogron? Najlepsze winogrona to nie te ze sklepu, a właśnie rosnące na jesień, ciemne i bezpestkowe. Podobnie do śliwek mają w sobie dużo błonnika i przeciwutleniacze.
Quince (pigwa) – syrop pigwowy jest świetnym dodatkiem do herbaty, np. zamiast miodu. Jest bogaty w witaminę C, a także potas pomagający regulować ciśnienie krwi.